Ana Sayfa   |   Bayi Girişi   |   Site Haritası   |   English

 

 

 
New Page 1

Medyada Su

 

 
İnatçı köylüler susuzluğa mahkum oldular

Varto’ya bağlı su kaynağını paylaşamayan Derince, Esenler, Akçatepe köyleri ile Yurtutan köyüne bağlı Toklu mezrasında yaşayanlar, yıllardır ‘susuz’...
MUŞ - Kaymakamlığın söz konusu köylerde su sıkıntısının giderilmesi için gerekli ödeneği temin etmesine rağmen köylülerin su kaynağını paylaşmak istememesi nedeniyle bölgedeki vatandaşların su çilesi de devam ediyor. Mevcut su kaynağının yalnızca bir köy için yeterli olacağını savunan köylüler, bu nedenle su kaynağını paylaşmak istemiyor.
Su kaynağının paylaşımında yaşanan anlaşmazlıktan en çok etkilenen Yurttutan köyüne bağlı 30 haneli, 400 nüfuslu Toklu mezrasında, eşeği olanlar mezraya 2 kilometre uzaklıktaki bir kaynaktan su taşıyarak, eşeği olmayanlar da kazanlarda kar eriterek su ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.

EŞEĞİ OLMAYAN KAZANDA KAR ERİTİYOR
Mezra sakinleri, her gün dağ yolunu aşarak eşek sırtında su taşımak zorunda kalıyor. Eşeği olmayanlar ise evlerinin çevresinde kar yağışının ardından biriken ve kovalarla topladıkları kar kütlelerini kazanlarda eritip su ihtiyaçlarını karşılıyor.

Yaşadığı su sıkıntısını anlatan Mecbure Bingöl, “Kar ve soğuk hava sebebiyle su taşımak çok zor olduğu için kar toplayıp evin önünde kurduğumuz kazanda eriterek su ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bu şekilde su temin etmek çok zahmetli oluyor, ama 2 kilometre mesafeden su taşımaktan daha rahat oluyor” diye konuştu.

Mezra sakinlerinden Hüseyin Bingöl de Alparslan 1 Barajı’nın yapımı dolayısıyla 10 yıl önce yerleşkesi değiştirilen mezranın o dönemden beri su sıkıntısı yaşadığını, yetkililerden artık su sorununun çözmelerini beklediklerini kaydetti.

Bingöl, şöyle konuştu: “Yaz kış demeden su taşıyoruz. 2 kilometre mesafedeki su kaynağından su taşımak oldukça zor. Dağ yolu kat ederek su taşımak zorunda kaldığımız için çok zor durumdayız. Yaz mevsiminde herkes eşek sırtında veya omuzlarda su taşıyor. Kış mevsiminde ise eşeği olan vatandaşlar eşek sırtında su taşıyor, eşeği olmayanlar da kar eritip su ihtiyacını karşılıyor.”

GEÇEN YIL KAYNAK AKTARILMIŞTI
Varto Kaymakamı Mehmet Yıldız ise Toklu mezrasının bulunduğu bölgede 4 yerleşim biriminde yaşanan içme suyu sıkıntısını ortadan kaldırmak için geçen yıl 700 bin YTL’lik kaynak aktarıldığını söyledi.

Ancak köylülerin mevcut su kaynağının paylaşımına sıcak bakmadığını anlatan Yıldız şöyle dedi: “Söz konusu 4 yerleşim yerinde yaşayan köylüler bölgedeki tek su kaynağının paylaşımında anlaşmazlık yaşıyor. Herkes sadece kendi köyüne bu kaynaktan su verilmesini istediği için problem çıkıyor. Bu kaynak bütün köylere yetecek miktardadır. Yaz mevsiminde şartlar ne olursa olsun bu sorunu tamamen ortadan kaldıracağız.”
 
 06.02.2008

 Kaynak : NTVMSNBC


 

 

OSB’lerin su tüketiminin yarısı kuyudan

 
 

2015'te dünyanın üçte ikisinden fazlası yeterli su bulamayacak

 
 

Dünyadaki su kaynakları hızla azalıyor

 
 

Zehirli Denizanası Uyarısı

 
 

Musluktan Mavi Su Aktı

 
 

Sakarya'da Sapanca Gölü'nü besleyen Sarp Deresi kenarında bir kamyon dolusu kimyasal atık bulundu.

 
 

Bilim Dünyasını Şaşırtan Keşif

 
 

Dünyada Su Yeterli Değil!

 
 

İstanbul’a su sağlayan Melen Çayı'da kuruyor

 
 

Baraj su doldu ama yine tasarruf dendi

 
 

İzmir'in kaç günlük suyu var?

 
 

Bidonları hazırlayın, su petrolün yerini alacak

 
 

Çevre için bir saat karanlık

 
 

Türkiye’nin en harika 10 doğa olayı

 
 

Su kesintisi yok ama tasarrufa devam

 
 

İstanbul'da barajların yüzde 42'si dolu

 
 

Dünya Su Günü

 
 

İnatçı köylüler susuzluğa mahkum oldular

 
 

İstanbul’a kar geç geldi

 
 

Melen Suyu, Boğaz’ı tek tünelle geçecek

 
 

Suriye Fırat’tan daha fazla su istiyor

 
 

Tuz Gölü'nde yaşam bitti mi?

 
 

Kocaeli'de 35 yıl su sıkıntısı yaşanmayacak

 
 

Isınan Sular Akdeniz'i Tehdit Ediyor

 
 

Dünya’nın Suyu Tükeniyor

 
 
   

  [1] [ 2]

 
  YAZDIR SAYFA BAŞI ANA SAYFA GERİ DÖN

 
 
 

  Copyright ?2008 Teknik Arıtma. Tüm Hakk?Saklıdır. Sık Kullanılanlara Ekle  |  Ana Sayfam Yap  |  Arkadaşına Gönder